Jean-Pierre Robinot to legenda winiarstwa naturalnego. Zakochał się winie już w młodości (Cheval Blanc 1964) i przeniósł do Paryża, gdzie poznał pionierów nowego ruchu, a następnie nie tylko otworzył jeden z pierwszych barów z winami naturalnymi – „L’Ange Vin”, ale także współtworzył jeden z najbardziej wpływowych francuskich pism zajmujących się winem – „Le Rouge et le Blanc”. W 2000 roku sprzedał bar i opuścił stolicę, aby kupić ziemię w pobliżu swojej rodzinnej wsi w Dolinie Loary (Chahaignes) i wraz z żoną Noellą wytwarzać wina. Obecnie gospodaruje na 10 ha w dwóch apelacjach (gdyby się stosował do ich reguł), Jasnières i Coteaux-du-Loir. Winorośle (chenin balnc oraz pineau d’aunis) rosną na mieszance czerwonej gliny, wapienia i krzemionki, uprawiane są ekologicznie (w większości zabiegów stosuje się napary z dzikich roślin, głównie pokrzywy i paproci). Winogrona z każdej parceli zbierane są ręcznie i fermentowane oddzielnie w labiryncie jaskiń wapiennych pod winnicami (domeny: Les Vignes de l’Ange Vin oraz L’Opera des Vins). Starzenie na osadzie odbywa się w beczkach przez wiele lat (niektóre nawet dziesięć lat). Jean-Pierre butelkuje niczego nie dodając, a jego wina są pełne rzadko spotykanej energii i witalności.
Jean-Pierre Robinot
