Ktíma Ligas to rodzinne przedsięwzięcie wykreowane przez Thomasa Ligasa, eksperymentującego w winnicy i produkcji wina od połowy lat osiemdziesiątych. Winnice (przede wszystkim assyrtiko, roditis, kydonitsa, xinomavro oraz limniona), rosnące na glebach bogatych w glinę i wapień, zajmujące 6 ha, uprawiane są ekologicznie (od 2007 w formie permakultury i zgodnie z filozofią Masanobu Fukuoki) dolinach góry Paiko, w okolicach Salonik. Obecnie winnicą zarządzają dzieci Tomasa: Melissanthe i Jason, który studiował enologię w Montpellier i zdobywał doświadczenie u boku Jacques’a Selosse’a. Od niego też zostały zakupione beczki. Nieinterwencyjne podejście do uprawy przekłada się także na podobny sposób winifikacji (pierwsze tłoczenie, spontaniczna fermentacja itd.). Rocznie produkuje się tutaj ok. 35.000 butelek.