La Coste

Wino La Coste

Le Coste ma kultowy status wśród włoskich naturalistów. Projekt narodził się, gdy małżeństwo Gianmarco Antonuzi i Clementine Bouveron, po zdobyciu bogatego doświadczenia w wytarzaniu wina w Burgundii, postanowiło powrócić do Lacjum. Przeprowadzili się do Gradoli, w północnej części regionu, w pobliżu Lago di Bolsena (ok. 150 km od Rzymu). Początkowo kupili 3 ha ziemi o wulkanicznym pochodzeniu, bogatym w żelazo i popioły wulkaniczne, na którym niegdyś rosły oliwki i winorośl, a następnie stopniowo powiększali areał do 14 ha, wynajmując również stare winnice. Uprawa na charakter biodynamiczny. Pracują ze starymi lokalnymi odmianami (m.in. procanico, roscetto i aleatico), z których wytwarzają niskointerwencyjnie co roku zmieniającą się gamę wyjątkowych, posiadających osobowość win.

Wina producenta