Manos Negras

Wino Manos Negras

Winiarnia Manos Negras powstała w 2010 roku za sprawą dwóch przyjaciół Jeffa Mausbacha i Alejandro Sejanovicha, którzy wcześniej pracowali razem dla słynnej Bodega Catena Zapata. Jeff jest urodzonym w Ameryce sommelierem, a Alejandro Sejanovich jest winoogrodnikiem, obecnie uważanym za jednego z najbardziej doświadczonych ekspertów w dziedzinie terroir Ameryki Południowej. Koncentrują się na wytwarzaniu wina na różnych szerokościach geograficznych, sadząc torrontes w północnych obszarach Cadayate w Salta, pinot noir w najbardziej wysuniętym na południe regionie Neuquen w Patagonii i uprawiając organicznie ponad pięćdziesięcioletnie krzewy malbeka w cenionej Altamira, Los Arboles i San Carlos w dolinie Uco. Jason Mabbett i Duncan Killiner, odpowiedzialni za proces winifikacji, fermentują spontanicznie, w przypadku białych winach blokują fermentację malolaktyczną i nie używają beczek, a wina czerwone dojrzewają w używanych beczkach z dębu francuskiego oraz w niewielkim procencie (do 10%) w nowych beczkach.

Wina producenta