Marquis D’Angerville

Wino Marquis D’Angerville

Marquis D’Angerville to jedna z najlepszych burgundzkich posiadłości (od 200 lat w rękach tej samej rodziny), którą zarządzał przez pół wieku Jacques d’Angerville (zmarły w 2003 roku); jego imię było utożsamiane z największymi winami w Volnay (Côte de Beaune). Podczas, gdy wszystkie wina Jacquesa odznaczały się charakterystyczną elegancją, złożonością i długością ze względu na dużą zawartość wapienia w podłożu, to różne ekspozycje i warstwy wierzchnie gleby nadały odrębny wyraz (11,5 ha). I tak np. bujność Fremiets (z nutami dymu z ogniska i skóry) odzwierciedla położenie na granicy Pommard. Nieinterwencyjna produkcja wina Jacques’a D’Angerville’a, której nauczył się od ojca, pozwoliła w pełni wyrazić te wspaniałe terroir. Od 2009 roku winnice są prowadzone biodynamicznie. Po całkowitym odszypułkowaniu fermentacja trwała od 10 do 12 dni, a elévage od 12 do 18 miesięcy najczęściej w używanych beczkach. Niewiele się zmieniło odkąd stery przejął po ojcu Guillaume D’Angerville (wcześniej bankier). Dzisiaj popyt na wina D’Angerville jest być może nawet większy niż za czasów Jacquesa, co jest świadectwem trwałej spuścizny jednej z wielkich burgundzkich domen.

Wina producenta

Wina z regionu