powstało dzięki szwajcarskiemu architektowi Pierrowi Jéquier, który postanowił zostać „rzemieślnikiem” i wytwarzać wino. W 1998 roku kupił starą, 8-hektarową posiadłość, a rok później powstała winiarnia. W 2003 roku powiększyła się o kolejne 3 ha, kiedy swoją rodzinną winnicę ze starymi krzewami winorośli, właczyła do projektu Blandine Chaucher, która – porzucając pracę paryskiej urzędniczki – zajęła się uprawą winorośli i enologią. W 2005 roku winnica uzyskała certyfikat rolnictwa ekologicznego, a w 2006 roku, po spotkaniu z Valérie i Philippe Chaume-Arnaud oraz ich doradcą Jacques’em Mellem, przeszła na uprawę biodynamiczną. Winifikacja (w betonowych kadziach o małej pojemności oraz w kadziach z francuskiego dębu w kształcie ściętego stożka) ma charakter niskointerwencyjny (bez przepompowywania wina i używania dwutlenku siarki). Małżeństwo stawia na równowagę, finezję i ekspresję owocu, a nie na moc uzyskaną przez nadmierną ekstrakcję.
Mas Foulaquier
