Masseto

Wino Masseto

Lodovico Antinori, pomysłodawca Tenuta dell’Ornellaia, niedługo po założeniu winnicy, za radą André Tchelistcheffa, dokupił przylegające 7 ha ziemi na wzgórzu (10 km od morza tyrreńskiego). Zdaniem rosyjsko-amerykańskiego winiarza miejsce z błękitną gliną było idealne dla merlota (winnica została podzielona na trzy części: Junior, Centrale i Alto), który obecnie uprawiany jest biodynamicznie. Ze względu na twarde jak skała (po włosku „masso”) warstwy gliny wino nazwano Masseto (pierwszy rocznik: 1987), które jednak nigdy nie stało się drugim winem winiarni (mimo że było w niej winifkowane) i zawsze było traktowane jako osobny projekt. W 2017 roku, rodzina Frescobaldi, właściciel winnicy od 2005 roku, zdecydowała się na budowę nowej, grawitacyjnej, kilkupoziomowej, podziemnej winiarni, gdzie przeniesiono winifikację i archiwum wcześniejszych roczników. 2018 był pierwszym rocznikiem Masseto, który w niej powstał. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną i 12-miesieczne starzenie w nowych barriques (każda partia winogron osobno), po czym zostaje zlane, zblendowane i wraca do beczek na kolejne 24 miesiące. Ostatni etap starzenia następuje w butelkach przez 12 miesięcy.

Wina producenta