Monteraponi

Wino Monteraponi

Monteraponi to ekologiczna winnica (12 ha) na obrzeżach toskańskiej Radda in Chianti. Stanowi ona część 200 ha gospodarstwa (z gajami oliwnymi oraz lasami dębowymi i ksztanowymi) znajdującego się na wysokości 420 metrów n.p.m. w naturalnym amfiteatrze zwróconym na południe. Winnice, od 2009 roku certyfikowane, rosną głównie na alberese i galestro w apelacji DOCG Chianti Classico. Rodzina Brageti weszła w jego posiadanie na początku lat 70-tych, a pierwszy rocznik obecnego właściciela (Michele Braganti) to 2003. Stosuje on spontaniczną fermentację w betonowych kadziach, rdzenne drożdże, długą macerację (minimalnie 40-45 dni), starzenie w dużych beczkach z dębu francuskiego i slawońskiego (26 miesięcy), butelkuje wina zgodnie z fazami księżyca, bez klarowania czy filtracji. Rocznie wytwarza ok. 50.000 butelek.

Wina producenta

Wina z regionu