Milan Nestarec

Wino Milan Nestarec

Rodzina Nestarec uprawiała winorośle na niewielkiej działce już w latach 90-tych, a od 2001 roku zajęła się tym profesjonalnie. Milan Nestarec senior, oddał rodzinne przedsięwzięcie w ręce zaledwie szesnastoletniego syna. Milan junior w 2008 roku podjął decyzję o przekształceniu uprawy na ekologiczną i zdecydował się na nisko interwencyjną winifikacje. Obecnie gospodaruje na 30 ha (w tym 3 ha wynajmuje). Na glebach głównie lessowych i gliniastych uprawia müller-thurgau, grüner veltlinera, neuburgera, pinot blanc, blaufränkisch i pinot noir. Od 2018 roku koncentruje się na winach z poszczególnych działek, które są obsadzone starymi krzewami, często różnych szczepów. Tak powstaje „GinTonic”, „Podfuck” czy „Juicy Fruit”. Nie inaczej podchodzi do win codziennych (Forks & Knives, Běl, Nach i Okr) z młodszych winorośli, ale dojrzewają one znacznie krócej. Fermentuje spontanicznie na rdzennych drożdżach, wykorzystuje macerację węglową, lubi macerować na skórkach, starzy wina w dużych używanych beczkach dębowych i akacjowych, nie klaruje, nie filtruje i nie używa siarki. Należy do grupy morawskich naturalistów (Autentystów). Rocznie wytwarza około 75.000 butelek.

Wina producenta