Oxer Wines to projekt Oxera Bastegiety, który dzieli swój czas pomiędzy rodzinną winnicę w apelacji Bizkaiko Txakolina i winnice w Rioja. Oxer zainteresował się winem, gdy w 1999 roku ojciec poprosił go o zrobienie txakoli, które miało być podane w rodzinnej restauracji w Kortezubi (Bizkaia). Ukończył studia enologiczne w Laguardia, w sercu Rioja Alavesa, gdzie w 2009 roku zamieszkał i kupił pierwszą starą winnicę (98-letnia El Artillero). Obecnie Oxer uprawia 4,8 ha winnic podzielonych na 16 działek we wsiach Leza, Navaridas, Elciego, San Vicente de la Sonsierra, Laguardia i Elvillar. Oxer wytwarza wina zarówno w apelacji Bizkaiko Txakolina, jak i w Rioja. Uprawa ma charakter organiczny, częściowo w ramach permakultury. Winifikacja jest nisko interwencyjna, oparta na spontanicznej fermentacji i starzeniu w różnych pojemnikach (zbiorniki ze stali nierdzewnej, betonowe jaja, amfory, foudres i dębowe beczki różnej wielkości.