Patrick Baudouin po dwunastu latach pracy w fabryce i sprzedaży książek w Paryżu postanowił w 1990 roku przejąć założony przez pradziadków majątek w Chaudefonds-sur-Layon w Dolinie Loary. Do 2001 roku wytwarzał tylko wina słodkie, ale badając historię regionu odkrył znaczenie win wytrawnych dla tego regionu. Jest zagorzałym przeciwnikiem szaptalizacji. Winnice (13,5 ha) na wzgórzach Côteaux du Layon (cabernet franc, cabernet sauvignon i chenin blanc) prowadzone są organicznie z zachowaniem bioróżnorodności (z certyfikatem od 2005 roku) i rosną na mieszance granitów, łupków, popiołu wulkanicznego, piaskowca i kwarcytu. Winifikacja ma charakter niskointerwencyjny, a Patryk „rodzi wina, (nie) je robi”. Uznawany jest za jedną z wschodzących gwiazd Côteaux du Layon i Quarts de Chaume.
Patrick Baudouin
