Kanadyjczyk Patrick Piuze spotkał w młodości Marca Chapoutiera, który odmienił jego życie wprowadzając go w świat wina. Pierwsze doświadczenia zdobywał w winnicach w Australii, Republice Południowej Afryki i Izraelu. W 1997 roku wrócił do rodzinnego Quebecu, aby w Montrealu otworzyć winiarnię „Le Pinot Noir”. W 2000 roku wyjechał jednak do Francji, aby wziąć udział w winobraniu w Maison Olivier Leflaive (Puligny-Montrachet), po czym rozpoczął kurs enologiczny w Beaune (Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole). Po ukończeniu studiów Olivier powierzył mu winifikację w winnicy w Chablis. Cztery lata później zaczął pracę w Maison Verget (Jean-Marie Guffens), a później jako enolog Jean-Marca Brocarda. W 2008 roku sam zaczął pracę jako négocient, współpracując z grupą winoogrodników pracujących organicznie ze starymi winoroślami w najlepszych parcelach. Dzięki temu dysponuje gamą win z różnych poziomach jakościowych (od Petit Chablis po 6 różnych Grand Crus), wytwarzając rocznie ok. 100.000 butelek.