Pertois-Lebrun

Wino Pertois-Lebrun

Champagne Pertois-Lebrun to rodzinna posiadłość w sercu Côte des Blancs – Cramant, prowadzona przez braci Clémenta i Antoine Bouret. Mino że dorastali w Prowansji nie tylko przejęli w 2004 roku majątek swojej ciotki Odile, ale także go znacząco rozwinęli. Ich winnice obejmujące 9,5 ha podzielone na 44 parcele znajdują się pięciu gminach Grand Cru: Cramant, Le Mesnil-Sur-Oger, Chouilly, Oger i Oiry. Są w trakcie pełnej konwersji na uprawę organiczną (poszczególne działki przechodzą ją od 2013 roku), stosują już część praktyk biodynamicznych, a ich ambicją jest wyrażanie finezji i elegancji chardonnay poprzez swoje zróżnicowane terroir. Wina bazowe przechodzą fermentację malolaktyczną, częściowo są starzone w beczkach dębowych, nie są klarowanie, ani filtrowane.

Wina producenta