Podere Anima Mundi

Wino Podere Anima Mundi

Podere Anima Mundi stworzyła Marta Sierota, która porzuciła karierę uniwersytecką w Polsce, skoncentorwała się na edukacji winiarskiej i w 2008 roku przeniosła się wraz z rodziną do Toskanii. Osiadła we wsi Usigliano na wzgórzach Lari, zaledwie kilka kilomwtrów od Pizy. Postanowiła odrodzić opuszczone winnice ze starymi odmianami (pugnitello, foglia tonda, canaiolo i ciliegiolo), które korzystają z wpływu dwóch wiatrów („tramontana” i „libeccio”), przynoszących chłodne powietrze z gór i morza. Obecnie obejmują one 6 ha z 17 ha całej posiadłości. Od początku postępowała z zasadami biodynamiki nie tylko w przypadku uprawy, ale także winifikacji. Fermentuje spontanicznie, bez kontroli temperatury, wina nie są ani klarowane, ani filtrowane. Wytwarza tylko wina jednoodmianowe.