Rita & Rudolf Trossen

Wino Rita & Rudolf Trossen

Rita & Rudolf Trossen w 1978 roku zerwali z nowoczesnymi metodami produkcji wina, przekształcając całą swoją posiadłość na winnicę biodynamiczną (2 ha). Krzewy rieslinga to w większości bardzo stare, nieszczepione rośliny rosnące na szarych i niebieskich łupkach na stromych zboczach (oprócz nich dornfelder i pinot noir). W 2010 roku po wizycie duńskiego importera Krone Vin (William Vermeylen) zaczęli skłaniać się ku winiarstwu naturalnemu linią „Pur’us”, w której nie stosowali żadnej interwencji (bez klarowania, filtrowania i dwutlenku siarki), niekiedy zamykali kapslem, jeżeli zakończyły cykl biologiczny (niekiedy z cukrem resztkowym). Winogrona nie macerują na skórkach, fermentują w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wina leżakują długo na osadzie (w używanych beczkach dębowych) „aż do zakończenia wszystkich procesów biologicznych”.