Rudi Pichler to jeden z najlepszych producentów w regionie (członek Vinea Wachau), którego rodzina uprawia winogrona od 1731 roku. Gdy Rudolph III przejął winnicę w 1997 roku poszerzył areał uprawy i zbudował nową piwnicę w Wösendorf. Obecnie stery przejmuje następne pokolenie: Theresa i Rudi Junior. W winnicach w Joching i Wösendorf (tarasy skierowane ku Dunajowi: Kirchweg, Hochrain i Kollmütz), Weißenkirchen (słynne Steinriegl i Achleithen) i Mautern uprawia się grüner veltlinera i rieslinga (95%) oraz weißburgundera i roter veltlinera. Rudi mówi o sobie, że „jest opiekunem winorośli, a nie winiarzem”, ogranicza wydajność (35 h/ha), winogrona są miażdżone stopami, maceracja trwa 36 godzin, fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wina charakteryzują się mineralnością, napięciem, głębią aromatów odpowiednią do zróżnicowanych terroir.
Rudi Pichler
