Sepp Muster

Wino Sepp Muster

Sepp i Maria Muster gospodarują organicznie i biodynamicznie (od 2003 roku) w Leutschach w austriackiej Styrii na 10 ha. Historia winnicy sięga XVIII wieku, więc większość nasadzeń to stare krzewy winorośli (sauvignon blanc, chardonnay aka morillon, zwiegelt). Seppowi, który przejął winnicę od ojca w 2000 roku, pomaga Maria Muster, siostra Andreasa (Weingut Tscheppe) i Ewalda Tscheppe (Weingut Werlitsch), dwóch innych legend winiarstwa naturalnego. Wraz z Wingut Tauss i Strohmeier tworzą oni stowarzyszenie „Schmecke das Leben” („smakuj życie”), które nie tylko propaguje filozofię życia i pracy zgodnie z naturą, ale także pozwala na wzajemną pomoc oraz wymianie doświadczeń i wiedzy. Ich nieinterwencyjne podejście do winifikacji opiera się na rdzennych drożdżach, spontanicznej fermentacji, amforach i używanych beczkach, braku klarowania, filtracji i dwutlenku siarki.

Wina z regionu