Tom White produkuje wino od 2002 roku, początkowo dla rodzinnej winiarni w Adelaide Hills, gdzie winifikował shiraza, cabernet sauvignon, merlota, sémillon i chardonnay. Następnie w 2008 roku założył własną winiarnię, która wytwarzała wino w całej Australii Południowej: Clare Valley, McLaren Vale, Riverland i w Barossa Valley. W 2012 roku Tom kupił winnicę w Marananga w sercu Barossa (między Seppeltsfield, Greenock i Stonewell), z której winogrona winifikował w Rolf Binder the Winery, zanim w 2020 roku rozpoczęła działalność jego własna winiarnia The Curator Wine Company. Gdy w grudniu tego samego roku Rolf Binder sprzedał winiarnię obaj powołali do życia projekt Smalltown Vineyards. Winogrona pochodzą ze starych winnic, wyciskanie moszczu odbywał się w prasach koszowych, fermentacja ma charakter spontaniczny, a winifikacja – niskointerwencyjna. Ograniczenie nakładu pracy idealnie wpisuje się w filozofię Smalltown polegającą na leniwym, prostym, szczerym winiarstwie.