Winnice Società Agricola Petrussa, której początki sięgają 1900 roku, znajdują się wokół Prepotto, na wschodzie regionu, blisko granicy ze Słowenią, 30 kilometrów od wybrzeża Morza Adriatyckiego. Bracia Gianni i Paolo Petrussa gospodarują na 10 ha. Ze względu na terroir kładą nacisk na elegancję, aromaty, czystość i wyrazistość odmianową. Starają się w jak najmniejszym stopniu wpływać na środowisko, zarówno na glebę, rośliny, jak i na ludzi. Winnice, w których w dużej części rosną stare krzewy winorośli, prowadzone są organicznie, a prace wykonywane są wyłącznie ręcznie. Bracia ograniczają wydajność z hektara, która jest dwa razy niże niż limity apelacyjne, eksperymentują z różnymi sposobami winifikacji, sposobami fermentacji i dojrzewaniem w dębowych beczkach. Rocznie wytwarzają ok. 45.000 butelek.
Società Agricola Petrussa
