Società Agricola Petrussa

Wino Società Agricola Petrussa

Winnice Società Agricola Petrussa, której początki sięgają 1900 roku, znajdują się wokół Prepotto, na wschodzie regionu, blisko granicy ze Słowenią, 30 kilometrów od wybrzeża Morza Adriatyckiego. Bracia Gianni i Paolo Petrussa gospodarują na 10 ha. Ze względu na terroir kładą nacisk na elegancję, aromaty, czystość i wyrazistość odmianową. Starają się w jak najmniejszym stopniu wpływać na środowisko, zarówno na glebę, rośliny, jak i na ludzi. Winnice, w których w dużej części rosną stare krzewy winorośli, prowadzone są organicznie, a prace wykonywane są wyłącznie ręcznie. Bracia ograniczają wydajność z hektara, która jest dwa razy niże niż limity apelacyjne, eksperymentują z różnymi sposobami winifikacji, sposobami fermentacji i dojrzewaniem w dębowych beczkach. Rocznie wytwarzają ok. 45.000 butelek.