Strohmeier

Wino Strohmeier

Christine i Franz Strohmeier produkują wina naturalne od 2003 roku w zachodniej części Styrii na wysokości 424 metrów n.p.m., u podnóża południowo-wschodnich Alp. Franz po doświadczeniach w wielu winiarniach jest zadeklarowanym biodynamikiem, który w swoim gospodarstwie (8 ha) stara się tworzyć holistyczny system utrzymujący równowagę pomiędzy roślinami (winogrona, warzywa, owoce i kukurydza), zwierzętami i własną aktywnością. Wytwarzają całkowicie naturalne wina bez żadnych dodatków i chemikaliów (nie posiadają jednak żadnego certyfikatu), nieustannie starając się znaleźć lepsze i bardziej naturalne metody (ostatnio używają serwatki zamiast siarczanu miedzi). Część ich winogron rośnie dziko, bez przycinania. Jeżeli zostaną zaatakowane przez jakąś chorobę, to nie są leczone, bowiem ostatecznie – jak twierdzą – jej przejście wzmocni winnicę. Wytwarzają wina wyjątkowe, oddające terroir. Ich wina musujące są finezyjne i wyjątkowo pijalne, a w linii TLZ (Bäume, Liebe & Zeit) zupełnie bezsiarkowe, tworzone przez „winogrona, miłość i czas”.