Tenuta delle Terre Nere

Wino Tenuta delle Terre Nere

Tenuta delle Terre Nere to projekt jednego z pionierów winiarstwa na Etnie – Marco de Grazia, absolwenta literatury porównawczej (Berkeley), który wcześniej zajmował się importem win włoskich do Stanów Zjednoczonych; jego winnice i gaje oliwne znajdują się na północnych zboczach Etny (pomiędzy Solicchiata a Randazzo), są podzielone na 24 działek w czterech crus (27 ha) i mają od 50 do 100 lat (oprócz niedawno założonej 7 ha winnicy oraz jednej z winoroślą 130-140-letnią sprzed filoksery). Winogrona rosną na różnych glebach (popiół wulkaniczny, czarny pumeks i skały wulkaniczne) i wysokościach (od 600 do 1000 metrów n.p.m.) w ekstremalnych warunkach (duże wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą oraz wiatr). Oprócz własnych winnic de Grazia dzierżawi 4 ha oraz skupuje winogrona od lokalnych winoogrodników. Winogrona są uprawiane organicznie od 2002 roku (od 2010 roku certyfikowane).

Wina producenta

Wina z regionu