Tenuta San Guido to kultowa włoska winiarnia, której początki sięgają 1944 roku, gdy Mario Incisa della Rochetta zasadził szczepy cabernet sauvignon na wzgórzach w Bolgheri. Od początku jego celem było stworzenie włoskiego wina na miarę cenionych wtedy win z z Bordeaux, szczególnie z apelacji Graves. „Graves” po francusku znaczy „żwir”, więc nowe wino zostało nazwane jego toskańskim odpowiednikiem – „Sassicaia”. Cabernet wymagał więcej zabiegów niż miejscowe sangiovese. W latach 1948-1960 nowe wino wypijano na miejscu w winnicy, ale każdego roku pewną liczbę skrzynek składowano w piwnicach Castiglioncello. W 1965 roku obsadzono cabernetem i cabernet franc kolejną część winnicy. Pierwszy rocznik Sassicaia (1968) pojawił się na rynku dopiero w 1971 roku i przyjęto go doskonale. Z czasem drewniane zbiorniki fermentacyjne zamieniono na stal ą nierdzewną, a do starzenia wina zaczęto używać barriques z francuskiego dębu. Sassicaia zapocząkowała nowy rozdział we włoskich winach najwyższej klasy, tworząc nową kategorię win zwanych supertoskanami. Obecnie jako jedyne wino posiada własną apelację DOC Bolgheri Sassicaia.
Tenuta San Guido
