Korzenie Weingut Knebel sięgają połowy XVII wieku, ale obecny kształt nadał mu w latach 90. ubiegłego stulecia Reinhard Knebel, ojciec obecnie zarządzającego rodzinnym przedsięwzięciem Matthiasa. Na 7 ha tarasowych winnic w Winningen nad Mozelą uprawia się rieslinga (98% nasadzeń) i pinot blanc. Niespodziewana śmierć ojca w 2004 roku zbiegła się z rozpoczęciem przez Matthiasa studiów enologicznych w Geisenheim. Pod jego nieobecność, do 2008 roku zarządzanie winnicą wzięła na siebie jego matka, Beate, ale od 2008 roku to właśnie Matthias kontynuuje pracę ojca. Tak udanie, że w 2016 roku Weingut Knebel stał się członkiem elitarnego stowarzyszenia niemieckich winiarzy VDP. Matthias stara się oddać specyfikę każdej ze swoich parcel: wina z Hamm są bardziej ziołowe, z Brückstück – eleganckie, z Röttgen – owocowe, a z Uhlen – soczyste. Od 2012 roku zaprzestał używania herbicydów, fermentuje spontanicznie na rdzennych drożdżach, maceruje na skórkach, unika fermentacji malolaktycznej, lubi kadzie ze stali nierdzewnej.