Weingut Robert Weil

Wino Weingut Robert Weil

Weingut Robert Weil powstała w latach 60. XIX wieku, gdy dr Robert Weil, wykładowca Sorbony, kupił pierwsze winnice na stromych zboczach Kiedricher Berg. Posiadłość szybko się rozwijała, a Gräfenberg Riesling z 1893 roku przyniósł jej uznanie na całym świecie. Obecnie winnice, założone przed wszystkim na łupkach, obejmują 90 ha, na których uprawia się w sposób zrównoważony tylko rieslinga. Najważniejsze parcele (Kiedricher Klosterberg, Kiedricher Turmberg i Kiedricher Gräfenberg) mają południowo-zachodnią ekspozycję, duże nachylenie (do 60%) i świetną cyrkulację wiatrów wiejących z gór Taurus do doliny Renu. Winifikacja rozpoczyna się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie w różnej wielkości beczkach dębowych (1200 lub 2400 litrowych). Wina pozostają długo na osadzie. Rieslingi Weila to eleganckie, owocowe wina, które harmonijnie łączą wyraźną kwasowość z naturalną słodyczą i ekstraktem.

Wina producenta