Winnica Smolis

Wino Winnica Smolis

Jean Thierry Smolis, mimo że rodzice są Polakami, urodził się we Francji, w Reims, stolicy Szampanii. Wychowywał się, uczył się i mieszkał w Épernay, gdzie później rozpoczął pracę w winiarni. Przez 8 lat nadzorował produkcję w Champagne de Castellane i choć regularnie odwiedzał Polskę, to dopiero poznanie żony – Ewy zadecydowało o zmianie miejsca zamieszkania i osiedleniu się w Brzezinach, położonych niecałe 30 km od Łodzi. W otulinie Krajobrazowego Parku Wzniesień Łódzkich, nieopodal niewielkiej rzeczki Mrożycy, w 2009 roku zasadził pierwsze krzewy winorośli, które zajmują dzisiaj 1,5 ha (m.in. seyval blanc, chardonnay i pinot meunier). Uprawia je ekologicznie, ale bez certyfikatu. Smolis uważa, że wino powstające metodą tradycyjną musi dojrzewać minimum 2,5 roku na osadzie, zanim będzie gotowe do sprzedaży. W procesie dégorgement ubytek wina uzupełniany jest najstarszymi rocznikami z archiwum winiarni.

Wina producenta