Festiwal Polskich Win

Co roku SPOT. organizuje dużą, otwartą imprezę kulinarno-winiarską, której współorganizatorem jest pismo Ferment i portal Winicjatywa.

Ma ona charakter całodzienny, a na jej program składają się: degustacja komentowana z menu degustacyjnym z udziałem polskich winoogrodników, pionowe degustacje wybranych win oraz ich premiery, warsztaty kulinarne z produktami z Wielkopolski oraz otwarta degustacja win i cydrów, które prezentują i sprzedają sami producenci.

2023 vol. 10

17/06/2023

10.00-12.30 śniadanie degustacyjne wraz z 30 najlepszymi polskimi winami oraz z pięciodaniowym menu degustacyjnym przygotowanym przez Katarzynę Rogowską
śniadanie degustacyjne wraz z winami.
12:30-12:45 premiera win: Winnica Margaret
12:45-13:15 premiera win: Dom Charbielin
13:15-13:30 prapremiera win: Winnica Kamil Barczentewicz
prowadzenie: Maciej Nowicki oraz Sławomir Sochaj / Winicjatywa, Ferment
13.45-14.45 / Nie tylko Pét-Naty / Winnice: Kępa Wiślicka, Miłosz, Smolis, Marcinowice, Margaret
prowadzenie: Sławomir Sochaj / Winicjatywa, Ferment
15.00-16.00 / Nie tylko Rieslingi / Winnice: Turnau, Moderna, Saganum, Equus, Kindler
prowadzenie: Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment
16.15-17.15 / Nie tylko Pinot Noir / Wieliczka, Skarpa Dobrska, Płochoccy, Barczentewicz, Jadwiga
prowadzenie: Kamila Dzierżawska / Le Braci
14.00-16.30 / Warsztaty kulinarne z Katarzyną Rogowską
15.00-16.30 / Świat odmalowany na etykietach polskich win. Jaki jest? Jaki może być?
prowadzenie: dr Paweł Pawiński, Marcin Bełza / Brać Polskie Wina
17.40-17.50 / Premiera nowej edycji przewodnika „Polskie Wina 2023”
prowadzenie: Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment
17.50-18.10 / Ogłoszenie wyników konkursu „Oko na Wino 2023”
prowadzenie: prof. Marek Krajewski / UAM oraz Lechosław Olszewski / WINO.
18.10-18.30 / Ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie Korki 2023”
prowadzenie: Maciej Nowicki/ Winicjatywa, Ferment oraz Lechosław Olszewski / WINO.
18.00-21.00 / Stolikowa degustacja otwarta / Winnice: Turnau, Charbielin, Barczentewicz, Nizio Naturals, Kępa Wiślicka, Płochoccy, Silesian, Skarpa Dobrska, Dom Bliskowice, Wieliczka, Saganum, Equus, Miłosz, Marcinowice, Smolis, Jadwiga, Koło Wina (Moderna, Kindler, Jakubów), Edison, Margaret

2022 vol. 9

11/06/2022

10.00-12.30 śniadanie degustacyjne wraz z 30 najlepszymi polskimi winami oraz z pięciodaniowym menu Michała Wierzby z Restauracji Źródło
oraz
12:30-13:00 premiera win z Winnicy Gostchorze, Winnicy Equus i Kamil Barczentewicz
13.30-14.15  Francuski łącznik: Winnica Gostchorze i Winnica Smolis
prowadzenie: Maciej Nowicki, Sławomir Sochaj / Winicjatywa, Ferment
14.30-15.15  Trzy Kolory: Biały: Nizio Naturals i Kamil Barczentewicz
prowadzenie: Tomasz Prange-Barczyński oraz Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment
14.00-16.30 warsztaty kulinarne z Michałem Wierzbą
15.30-16.15  Czerwony smok: Winnica Moderna i Winnica Ingrid
prowadzenie: Robert Dąbrowski oraz Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment
16.30-17.15  Słodkie życie: Winnica Turnau i Winnica Saganum
prowadzenie: Katarzyna Puk oraz Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment
17.45-18.00  ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie Korki 2022”
prowadzenie: Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment oraz Lechosław Olszewski / WINO.
18.00-21.00 degustacja otwarta / Winnice: Gostchorze, Smolis, Equus, Barczentewicz, Nizio Naturals, Ingrid, Saganum, Turnau, Moderna-Jakubów-Agat, Marcinowice, Aris, Skarpa Dobrska, Jaworek

2021 vol. 8

12/06/2021

10.00-10.45  Pet-naty sezon 2: Winnica Jura i Winnice Jaworek
prowadzenie: Piotr Pietras i Katarzyna Puk

11.00-11.45 Nowe otwarcie: Kamil Barczentewicz
prowadzenie: Natalia Stankiewicz i Maciej Łyko

12.00-12.45  Premiery: Półtorak
prowadzenie: Adrianna Orłowska i Tomasz Prange-Barczyński

13.00-13.45  Biały walc: Winnica Skarpa Dobrska i Winnica Silesian
prowadzenie: Patrycja Nawrocka i Sławomir Sochaj

14.00-14.45  Metoda klasyczna: Winnica Gostchorze i Nizio Naturals
prowadzenie: Kamila Dzierżawska i Wojciech Bońkowski

15.00-15.45  O rety cabernety: Winnica Turnau i Winnica Moderna
prowadzenie: Olga Surdyk i Robert Dąbrowski

16.00-16.45  Orientalny twist: polskie wina i azjatyckie burgery
prowadzenie: Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski

17.00-17.30  Premiera „Polskie wina – przewodnik 2021”
prowadzenie: Wojciech Bońkowski, Maciej Nowicki, Tomasz Prange-Barczyński  wstęp wolny

17.30-18.00  ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie Korki 2021”
prowadzenie: Maciej Nowicki, Lechosław Olszewski

18.00-21.00  degustacja otwarta

<

2020 vol. 7

20/06/2020

10.00 – 10.45 Wina Musujące: Winnica Gostchorze
prowadzenie: Maciej Nowicki, Wojciech Bońkowski, Daria Majchrzak
11:00 – 11:45 Pét-Nat: Winnica Dworu Sanna
prowadzenie: Maciej Nowicki, Piotr Pietras, Monika Włosińska
12:00 – 12:45 Kadryl i przyjaciele: Winnica Equus
prowadzenie: Maciej Nowicki, Tomasz Prange-Barczyński, Kamila Dzierżawska
13:30 – 14:15  Premiery: Winnica Skarpa Dobrska, Winnica Silesian, Winnica Turnau
prowadzenie: Maciej Nowicki, Robert Dąbrowski, Natalia Stankiewicz.
14:30 – 15:15 Wina z Winnicy Jakubów
prowadzenie: Maciej Nowicki, Łukasz Głowacki, Olga Surdyk.
15:30 – 16:15 Polskie wino i jedzenie w wydaniu Gościnność i Oda Bistro
prowadzenie: Maciej Nowicki, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski, Iza Iskierka oraz Adrian Bęben
17:30 – 20:00 otwarta degustacja polskich win

 

2019 vol. 6

8/06/2019

10.00 – 12.30 degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z menu degustacyjnym / Maciej Nowicki | Ferment oraz Jakub Hamankiewicz | Affogato
12:30 – 12:45 premiera win z Winnica Wieliczka / Maciej Nowicki / Ferment
13.15 – 14.45 degustacja komentowana rieslingów Winnicy Turnau (2014 – 2017), Inspiry Volcano Winnicy Płochockich
(2014 – 2017), kupaży z regentem Piotra Stopczyńskiego (winnice: Mierzęcin, Spotkaniówka, Półtorak, Koniusza,
Rymanów) / Mariusz Kapczyński | Vinisfera
14.00 – 16.30 warsztaty kulinarne z Jakubem Hamankiewiczem
15.00 – 16.30 degustacja win nagrodzonych w konkursie Polskie Korki 2018 / Maciej Nowicki | Ferment
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2019” / Maciej Nowicki | Ferment
17.30 – 20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów
19.00 – 22.30 muzyka na żywo w ogrodzie / Creamer

2018 vol. 5

17/06/2018

10.00 – 12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym / Maciej Nowicki i Tomasz Prange-Barczyński | Ferment oraz Przemek Błaszczyk | Mañana Bistro & Wine Bar
12.30 – 12:45 premiera wina Pet-Nat Domu Bliskowice / Lech Mill
12.45 – 13.00 premiera wina Ambre 2016 Winnicy Turnau / Zbigniew i Jacek Turnauowie
13.15 – 14.45 pionowa degustacja komentowana win z Domu Bliskowice oraz Winnicy Equus / Maciej Nowicki | Ferment
14.00 – 17.00 warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi / Przemek Błaszczyk | Mañana Bistro & Wine Bar
15.00 – 16.30 warsztaty dla winiarzy biorących udział w festiwalu
15.30 – 16.30 otwarte spotkanie z autorami książki „Gościnność” / Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2018” / Maciej Nowicki | Ferment
17.00 – 20.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2017 vol. 4

24/06/2017

10.00 – 12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino oraz Maciej Nowicki | Pałac Jana III Sobieskiego
w Wilanowie
12.30 – 13:00 premiera wina lodowego i wina ze szlachetnego zbioru Winnica Turnau / Jacek Turnau
13.15 – 14.45 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów / Maciej Nowicki | Winicjatywa
14.30 – 17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski Maciej Nowicki | Pałac Jana III Sobieskiego
w Wilanowie
17.00 – 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017” / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino
17.00 – 20.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2016 vol. 3

5/06/2016

11.30 – 15.00: degustacja komentowana wraz z menu degustacyjnym / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino i Artur Szwacki | SPOT.
17.00 – 19.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych

2015 vol. 2

13/06/2015

11.00 – 14.00: degustacja komentowana / Tomasz Prange-Barczyński
17.00 – 19.00 otwarta degustacja polskich win
i cydrów oraz produktów regionalnych

2014 vol. 1

26/04/2014

11.00 – 14.00 degustacja komentowana / Tomasz Prange-Barczyński | Magazyn Wino
11:00 – 13.30 warsztaty kulinarne z serami łomnickimi / Maja Skorupska i Adam Turowiec
16.00 – 18.00 otwarta degustacja polskich
win i cydrów oraz produktów regionalnych