DEGUSTACJA NIE TYLKO RIESLINGI

W ramach Festiwalu Polskie Wina vol. 10 zapraszamy na degustację win z winnicy: Turnau, Moderna, Silesian, Saganum, Equus.

prowadzenie: Maciej Nowicki / Winicjatywa, Ferment

Lista degustacyjna:

Winnica Equus Grüner Veltliner 2022
Winnica Moderna Chardonnay 2022
Winnica Turnau Pinot Gris 2021
Winnica Silesian Roter Riesling 2021
Winnica Saganum Gewürztraminer 2022

Winnica Turnau to najbardziej rozpoznawalny producent polskiego wina. O jej potencjale najlepiej świadczy nowoczesna przetwórnia, własne laboratorium i imponująca winiarnia. W 2010 roku rozpoczęły się pierwsze nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego. Nieco później zaproszenie do współpracy przyjął Frank Faust – uznany wytwórca win z Nadrenii. Dwie parcele winnicy o łącznej powierzchni 36 ha obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. Winnica jako pierwsza w Polsce wytworzyła wino lodowe z zamarzniętych owoców, a niedawno zadebiutowała winem musującym. Wszystkie etykiety winnicy łączy nienaganna technika i wysiłek, aby oddać odmianowy charakter winogron.

Winnica Moderna została założona przez Nestora Kościańskiego w 2015 roku w miejscowości Krakowiany (20 km od Wrocławia) na glebach lessowych Wzgórz Trzebnickich. Na dwóch parcelach (1,6 i 0,8 ha) uprawia się cabernet cortis, chardonnay, johanniter, muscaris, riesling oraz rondo. W 2019 roku kolejna parcela została obsadzona pinot noir i pinot gris. Nestor jest nie tylko miłośnikiem wina, ale także architektury, a szczególnie wrocławskiego modernizmu, który obecny jest nie tylko na etykietach jego win. Słynna fraza Ludwiga van der Rohe „less is more” przekłada się na jego sposób pracy: nieinterwencyjną uprawę, ręczny zbiór owoców i ich selekcję, minimalną ingerencję w winifikację oraz pełne zaangażowanie na każdym etapie powstawania wina.

Pomysł założenia Winnicy Silesian zrodził się w 2015 roku. Wtedy Jarosław Mazurek podjął decyzję o obsadzeniu winoroślą starannie wybranej kilkunastohektarowej parceli. Wybrał ją ze względu na podłoże z granitowych łupków, które odpowiadają za mineralność win. Rodzina Mazurków od pięciu pokoleń zajmuje się hodowlą koni i w Bagieńcu (koło Jaworzyny Śląskiej) prowadzi gospodarstwo rolne, ale z uprawą winorośli nie miała wcześniej żadnych doświadczeń. Niezbędną wiedzą wsparł projekt Michał Pajdosz, ale w prace winnicy zaangażowana jest cała rodzina, szczególnie córki Sonia (wraz z narzeczonym Esbenem) i Marysia. Ta pierwsza (wraz z narzeczonym Esbenem Madsenem) obecnie nie tylko odpowiada za proces wytwarzania wina, ale także przejęła funkcję ambasadora winnicy. Wspiera ją Marysia, która w Australii (Margaret River) ukończyła kurs Wine Industry Operation.

Winnica Saganum (łacińska nazwa dzisiejszego Żagania) położona w malowniczej Dolinie Bobru w podżagańskim Bożnowie. Obejmuje 2,3 ha nasadzeń na świetnej klasy glebach piaszczysto-gliniastych. Obok solarisa i rieslinga znajdziemy tam także souvignier gris, gewürztraminera, hibernala, dornfeldera, rondo, regenta i pinot noir. Winiarnia mieści się w zabudowaniach dawnego folwarku należącego dziś do firmy Marcina Furtaka, który na co dzień zajmuje się renowacją i konserwacją zabytków. Czerwone wina Marcina leżakują w piwnicach Poaugustiańskiego Zespołu Klasztornego, za którego częściową renowację był odpowiedzialny. Marcin odtworzył także niewielką, przyklasztorną winnicę (z solarisa i rondo), gdzie powstała sala degustacyjna i minimuzeum winiarstwa.

Winnica Equus powstała w 2006 rokiem z inicjatywy Łukasza Chrostowskiego – winoogrodnika i enologa. Ten „cichy bohater polskiego winiarstwa” – jak napisał o nim Wojciech Bońkowski, wraz Jowitą Banek prowadzi trzy osobne parcele o areale 5,5 ha. Największa z nich znajduje się w Zaborze (w okolicach Zielonej Góry), mniejsze natomiast w Mierzęcinie i Kornacicach (woj. Świętokrzyskie). Uprawia się tam pinot noir, rieslinga, pinot gris, zweigelta, traminera, rondo, regenta, cabrnet cortis, solarisa, grüner veltlinera oraz johannitera. Winnice prowadzone są w pełni naturalne, bez wykorzystania herbicydów czy zbytecznych dodatków enologicznych, a wina nie są ani dosładzane, ani odkwaszane chemicznie. Flagowym winem winnicy jest czerwona Magnesia Cuvée, ale to Kardryl, brawurowy kupaż (traminera, pinot gris, muscata, kernlinga i solarisa) długo starzony na osadzie stał się prawdziwą rewelacją!

Maciej Nowicki

Maciej Nowicki w SPOT.

Maciej Nowicki

dziennikarz portalu Winicjatywa oraz pisma o winie Ferment; zaangażowany w promocję polskiego wina, od kilku lat prowadzi cykle degustacji i spotkań o polskim winie: „Korki z polskich win” oraz „E-korki z polskich win” (dostępne na kanale SPOT. w serwisie Youtube); przewodniczący jury konkursu winiarskiego „Polskie Korki” oraz współautor przewodnika „Polskie wina – przewodnik 2021”.

termin:
17 czerwca
godzina:
15:00-16:00
liczba miejsc:
tylko 2 miejsca
120 zł / os.

Zamknij formularz

Cena:

zł / os.

Liczba miejsc:

Razem:

380

999

Posiadasz zaproszenie?

kliknij POTWIERDŹ następnie KUPUJĘ

Dane osoby zapraszanej

Dane zamawiającego

Adres dostawy

Odbiór zaproszenia

płatność PayU

 

Dokonując zakupu potwierdzam, że zapoznałem się z regulaminem