KOLACJA DEGUSTACYJNA: KALIFORNIA – KLASYKA CZY NOWA FALA?

SPOT., Adam Pawłowski MS oraz Endorwina zapraszają w ramach California Wine Weeks na wieczorne spotkanie z winami z Kalifornii w towarzystwie wiosennego menu degustacyjnego. Gospodarzami wieczoru będą Adam Pawłowski MS oraz Lechosław Olszewski, twórcy wysyłkowego klubu winiarskiego WINO.Klub oraz Delphine Martino z kalifornijskiej winnicy Wente. Do każdego dania zostaną podane i omówione wina, które będą reprezentować dwa nurty kalifornijskiego winiarstwa: jakościowy mainstream oraz nową falę. Klasykę będą reprezentowały winiarnie: J Vineyards, Wente, Gnarly Head, Decoy i Paul Lato, natomiast nową falę: Las Jaras, Lioco, Matthiasson, Calera i Cathy Corison.

Menu
Aperitif / 🍴 amouse bouche
J Vineyards Cuvée 20 Brut NV / pinot noir, chardonnay
Las Jaras Superbloom 2020 / russanne, murvèdre i inne

🍴 białe szparagi / orzechy laskowe / sos holenderski
Lioco Demuth Chardonnay 2016 / chardonnay
Wente Riva Ranch Chardonnay 2021 / chardonnay

🍴 risotto / szafran / kiszona cytryna / małże (opcja)
Matthiasson White Wine 2017 / sauvignon blanca i inne
Gnarly Head Viognier 2021 / viognier

🍴 polenta / grzyby / oliwa truflowa
Cathy Corison Cabernet Sauvignon 2016 / cabernet sauvignon
Decoy Sonoma Cabernet Sauvignon 2017 / cabernet sauvignon

🍴 rabarbar / śmietana / oliwa

Calera Costal Coast Pinot Noir 2018 / pinot noir
Paul Lato Matinee Pinot Noir 2020 / pinot noir

Bilety w przedsprzedaży do 15 maja: 300 zł
Cena regularna będzie obowiązywać od 16 maja: 350 zł

Winiarski klub wysyłkowy WINO.Klub powstał z inicjatywy Adama Pawłowskiego (Master Sommelier) i Lechosława Olszewskiego (WINO.), którzy co miesiąc konfrontują winiarską klasykę z nową falą. Ich selekcja obejmuje nie tylko wina dostępne na polskim rynku, ale także wina specjalnie importowane do klubu, a nawet takie, które zostały do niego specjalnie wytworzone. Dotąd stworzyli wspólnie szesnaście unikalnych zestawów.

Wente Wineyards to najdłużej (139 lat) i nieprzerwanie działająca rodzinna winnica w Stanach Zjednoczonych, prowadzona przez rodzinę Wente w czwartym i piątym pokoleniu. Carl H. Wente wyemigrował z Niemiec w 1870 roku, aby odszukać innego Niemca – Charlesa Kruga i nauczyć się od niego winiarstwa. W 1883 roku nabył w tym celu 19 ha w dolinie Livermore, a jego syn – Ernest w 1912 roku namówił go, aby sprowadził sadzonki winorośli z Uniwersytetu w Montpellier oraz z winnicy Gier (Alameda). W winnicy badano je przez dziesięciolecia, aby wyodrębnić „Wente Clone of Chardonnay”, który obecnie dominuje w Kalifornii (75% nasadzeń). Na początku lat 60. rodzina Wente powiększyła swój areał do ponad 650 ha i kupiła 283 ha w Arroyo Seco (hrabstwo Monterey). Głównym enologiem winiarni jest obecnie Karl D. Wente.

Adam Pawłowski to pierwszy polski Master Sommelier. W ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy organizuje i prowadzi kursy Wine & Spirit Education Trust na poziomach 1-3 oraz Capstone California. Jest wykładowcą i egzaminatorem Court of Master Sommeliers, Collegium Civitas i Akademii Leona Koźmińskiego. Pracował w restauracji Northcote (* Michelin), był Mistrzem Polski Sommelierów (2014) oraz laureatem nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów” (2017). Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, felietonistą Food Service, współautorem książek „Gościnność” i „Gościnność od kuchni”, sędzia Decanter Wine Awards i konkursu „Polskie Korki” oraz niezależnym konsultantem branży HORECA.

termin:
30 maja
godzina:
18:30 / 2,5h
liczba miejsc:
ograniczona
350 zł / os.

Zamknij formularz

Cena:

zł / os.

Liczba miejsc:

Razem:

380

999

Posiadasz zaproszenie?

kliknij POTWIERDŹ następnie KUPUJĘ

Dane osoby zapraszanej

Dane zamawiającego

Adres dostawy

Odbiór zaproszenia

płatność PayU

 

Dokonując zakupu potwierdzam, że zapoznałem się z regulaminem