ŚNIADANIE DEGUSTACYJNE WRAZ Z 30 NAJLEPSZYMI POLSKIMI WINAMI ORAZ Z PIĘCIODANIOWYM MENU SZYMONA SIERANTA Z RESTAURACJI KROPKA W KRAKOWIE
W ramach Festiwalu Polskie Wina vol. 11 zapraszamy na śniadanie śniadanie degustacyjne.
🍷10.00-12.30 śniadanie degustacyjne wraz z 30 najlepszymi polskimi winami oraz z pięciodaniowym menu degustacyjnym Szymona Sieranta z Restauracji Kropka w Krakowie.
krewetka / hibiscus / creme fraiche
Nizo Naturals Musujący Johanniter 2019 / johanniter
Turanu Classique Brut NV / chardonnay, seyval blanc, pinot noir
Equus Sekt Brut 2021 / chardonnay, pinot noir
Saint Vincent Szam_an 2021 / pinot noir
Maragret Zorza 2022 / pinot noir
Smolis Rose 2022 / chardonnay, seyval blanc, pinot meunier
białe szparagi / kurczak / szpinak / ikra z łososia
Barczentewicz Pinot Blanc 2022 / pinot blanc
Marcinowice Riesling 2022 / riesling
Skarpa Grüner Veltliner 2022 / grüner veltliner
Dom Charbielin Muscaris 2023 / muscaris
Białe Skały Chardonnay 2021 / chardonnay
Mierzęcin Noole Blanc 2023 / kernling, riesling, bianca i inne
terrine z kurczaka / „waldorf”/ migdały / okonomiyaki
Nizio Naturals Owca 2020 / johanniter
Amelie Orange 2021 / solaris, muscaris, johanniter i inne
Saint Vincent Orange 2023 / pinot gris, gewürztraminer, muscat
Wieliczka Jantar 2022 / chardonnay, riesling, sauvignon blanc
Kosmos Wenus 2022 / gewürztraminer
Bliskowice Ultra 2020 / johanniter
kacze serca / młody burak / czarna porzeczka / migdał
Skarpa Adonis 2021 / zweigelt
Wieliczka Merlot 2022 / merlot
Barczentewicz Dobre Modre 2021 / blaufränkisch
Białe Skały Pinot Noir 2022 / pinot noir
Mierzęcin Pinot Noir 2021 / pinot noir
Equus Magnesia 2022 / zweigelt, rondo, regent
polska truskawka / czarny bez / lody mleczne / miód nawłociowy
Margaret Gewürztraminer 2022 / gewürztraminer
Marcinowice Riesling Botrytis 2022 / riesling
Turanu Szlachetny Zbiór 2016 / solaris
Saganum Riesling Nobilis 2020 / riesling
Pałac Mierzęcin Kernling 2022 / kernling
Amelie Cabernet Cortis Sweet Botrytis 2021 / cabernet cortis
🍷12:30-13:30 premiera win: Winnica Kosmos / Pałac Mierzęcin / Winnica Kamil Barczentewicz
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment oraz Sławomir Sochaj
Szymon Sierant – współwłaściciel i szef kuchni krakowskiej Kropki i Formy na Starym Kleparzu; będąc pod wpływem New Nordic Cuisine przez prawie siedem lat pracował w restauracjach w Norwegii (m.in. jako zastępca szefa kuchni Grefsenkollen czy Arakataka), stażował w gwiazdkowych restauracjach (m.in. Atelier Amaro); po powrocie do Polski otworzył wrocławski Craft w hotelu The Bridge.
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: