DEGUSTACJA POMARAŃCZE: KRÓTKO VERSUS DŁUGO MACEROWANE

W ramach Festiwalu Polskie Wina vol. 11 zapraszamy na degustację win z winnic: Saganum, Nizio Naturals, Turnau, Saint Vincent i Wieliczka.

prowadzenie: Katarzyna Puk / El Catador

Lista win:
Saganum Ambro / johanniter, solaris
Nizio Naturals Koza / seyval blanc
Turnau Ambre / johanniter
Saint Vincent Orange / pinot gris, gewürztraminer, muscat
Winnica Wieliczka Jantar / chardonnay, riesling, sauvignon blanc

Winnica Saganum (łacińska nazwa dzisiejszego Żagania) położona w malowniczej Dolinie Bobru w podżagańskim Bożnowie. Obejmuje 4 ha nasadzeń na świetnej klasy glebach piaszczysto-gliniastych. Obok solarisa i rieslinga znajdziemy tam także riesling, gewurztraminer, chardonnay, hibernal, solaris, souvignier gris oraz pinot noir, pinot meunier, dornfelder, rondo, regent. Winiarnia mieści się w zabudowaniach dawnego folwarku należącego dziś do firmy Marcina Furtaka, który na co dzień zajmuje się renowacją i konserwacją zabytków. Czerwone wina Marcina leżakują w piwnicach Poaugustiańskiego Zespołu Klasztornego, za którego częściową renowację był odpowiedzialny. Marcin odtworzył także niewielką, przyklasztorną winnicę (z solarisa i rondo), gdzie powstała sala degustacyjna i minimuzeum winiarstwa.

Nizio Naturals (Winnica Dworu Sanna) założyli w 2012 roku Elżbieta i Dariusz Nizio. Winnica powstała nieopodal zakupionego przez nich w 2006 roku i odrestaurowanego dworu. Położona jest na północno-zachodniej części Roztocza pośród wąwozów, łąk i lasów w Wierzchowiskach Drugich (w odległości 60 km od Lublina). Winnica prowadzona biodynamicznie znajduje się na wysokości 250 metrów n.p.m. na południowo-zachodnim i południowo-wschodnim stoku o nachyleniu około 35%. Dzisiaj obejmuje 3 ha, na których rosną: solaris, regent, seyval blanc, muscaris i johanniter. Winnica prowadzona jest w sposób biodynamiczny. Za sprawą Karola Nizio powstają w niej wina nietuzinkowe, często zaskakujące, ale zawsze na najwyższym poziomie wina.

Winnica Turnau to najbardziej rozpoznawalny i największy producent polskiego wina. O jej potencjale najlepiej świadczy nowoczesna przetwórnia, własne laboratorium i imponująca winiarnia. W 2010 roku rozpoczęły się pierwsze nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego. Nieco później zaproszenie do współpracy z winnicą przyjął Frank Faust – uznany wytwórca win z Nadrenii. Dwie parcele winnicy o łącznej powierzchni 36 ha obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. Winnica jako pierwsza w Polsce wytworzyła wino lodowe z zamarzniętych owoców, a niedawno zadebiutowała winem musującym. Wszystkie etykiety winnicy łączy nienaganna technika i wysiłek, aby oddać odmianowy charakter winogron. Winnica była wielokrotnie nagradzana na konkursie Polskie Korki.

Winnica Saint Vincent została założona w Borowie Wielkim w Lubuskim w 2009 roku i obecnie obejmuje 6,5 ha, na których rośnie pinot gris, gewürztraminer, muscat ottonel, riesling oraz pinot noir, regent i rondo. Właśicielem winnicy jest francuska firma zajmujaca się uprawą zbóż, rzepaku i malin. Do 2019 roku wszystkie wina dojrzewały wyłącznie w stalowych zbiornikach, w roczniku 2020 pinot noir po raz pierwszy trafił do dębowych beczek. Niedawno właścicielom udało się wykupić dzirżawione budynki gospodarcze, w których planują przekształcić w centrum enoturystyczne.

Winnica Wieliczka to część założonego w 2013 roku 15 ha biodynamicznego gospodarstwa znajdującego się w Wieliczce, w którym oprócz krzewów winnej latorośli (1,5 ha), uprawiane są także rośliny oleiste i rośliny uprawne (m.in. len zwyczajny, gryka zwyczajna, gorczyca biała, koniczyna biała, słoneczniki), drzewa i krzewy owocowe (m.in. stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni) oraz zioła, zarządzane z szacunkiem dla natury, bez wykorzystywania chemii stosowanej w rolnictwie konwencjonalnym. W winnicy uprawia się jedynie odmiany winorośli szlachetne vitis vinifera (riesling, chardonnay, grüner veltliner, muscat, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon i pinot noir). Oprócz win gospodarstwo wytwarza także cydry (wytrawne i półwytrawne), organizuje degustacje, zajęcia tematyczne oraz szkolenia.

termin:
08 czerwca
godzina:
15:00-16:00
liczba miejsc:
tylko 1 miejsce
120 zł / os.

Zamknij formularz

Cena:

zł / os.

Liczba miejsc:

Razem:

380

999

Posiadasz zaproszenie?

kliknij POTWIERDŹ następnie KUPUJĘ

Dane osoby zapraszanej

Dane zamawiającego

Adres dostawy

Odbiór zaproszenia

płatność PayU

 

Dokonując zakupu potwierdzam, że zapoznałem się z regulaminem